Balaban Köfte

Nursel’in Mutfağı’nın bugünkü konuğu Sibel Özkan oldu. Sibel Özkan, Eskişehir mutfağına özgü "Patatesli Tava Lokumu", "Cevizli Örgü Tatlısı", "Balaban Köfte" ve "Alişke Çorbası" hazırladı. 

 

BALABAN KÖFTE
KÖFTESİ İÇİN
Yarım kg dana kıyması
Yarım kg koyun kıyması
1 adet yumurta
Kimyon 
Tuz ve karabiber
PİDESİ İÇİN
4,5 su bardağı un
Çeyrek paket yaş maya 
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı 
1 tatlı kaşığı tuz 
Aldığı kadar su 
PİDEYİ ISLAMAK İÇİN
Et suyu ve tereyağı
ÜZERİ İÇİN
Süzme yoğurt
Domates salçası
Tereyağı 
Toz şeker ve tuz
SÜSLEMEK İÇİN
Domates
Sivri biber
Kuru soğan ve maydanoz 
Kıymalar, yumurta, kimyon, tuz ve karabiber karıştırılarak köfte hazırlanır. Tırnak pidesi için un, yaş maya, tuz ile hamur hazırlanır. Köfteler yassı yuvarlanır. Pide için yoğurt, yumurta ve su karıştırılır. Tırnakla şekil verilen hamura sürülüp unlanmış tepside fırına atılır. Yassılaşan köfteler mangalda pişirilir. Domates, sviri biber ve soğanda mangalda yakılır.  Tırnak pideler kesilip et suyuyla ıslatıldıktan sonra eritilmiş yağ gezdirilir. Üzerine süzme yoğurt dökülür ve salça ile soslanır. Ardından köfteler ve sebzeler yerleştirilip sunuma hazır hale getirilir.