Kayseri Mutfağından "Tepsi Mantısı"

HAMURU İÇİN:

1 adet yumurta 

1 çay kaşığı tuz 

4 su bardağı un 

Su

İÇ HARCI İÇİN:

300 gram dana kıyma 

2 adet kuru soğan 

1 tatlı kaşığı toz biber 

1 tatlı kaşığı tuz 

SOSU İÇİN:

1 yemek kaşığı tereyağı 

2 yemek kaşığı domates salçası 

1 su bardağı su 

Hamuru için yumurta , tuz ve un yoğurma kabına alınır. İçine kontrollü olarak su eklenerek sert bir hamur elde edene kadar yoğrulur. 

Mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılan hamur, ince yufkalar şekinde açılır. İç harcı için 2 adet soğan rendelenir ve fazla suyu sıkılır.

 Kıymaya soğan, tuz, kara biber, toz biber eklenip yoğrulur. Açılan yufkadan minik kareler kesilir. İçlerine kıymalı harç konup döt döşesi bir araya gelecek ve ağzı hafif açık kalacak şekilde kapatılır.

Fırın tepsisi yağlanır mantılar dizilir. Üzerine sıvıyağ gezdirilir. Altı kızarana dek ocakta pişirilir.

Sos için tereyağı kızdırılıp salça ile kavrulur. Bu sos mantıların üzerine gezdirilir. Sıcak su ilave edip biraz daha pişirilir. 

  Ocaktan alınan mantılar üzerine sarımsaklı yoğurt eklenerek servis edilir.

Nursel’in Mutfağı’nın bugünkü konuğu Havva Gül Solmaz olacak. Havva Gül Solmaz, Kayseri mutfağına özgü “Su Böreği”, “Sulu Köfte”, “Damla Sakızlı Kurabiye” ve “Tepsi Mantısı” yapacak.