KONYA/ SEVGİ HANIM'IN MUTFAĞINDAN
BALIK DOLMASI (KAPAMA)
1 adet orta boy sazan balığı
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Pilavı İçin;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı bulgur
1,5 su bardağı su
Pul biber
Karabiber
Kekik
Kuru nane
Kuru fesleğen
Tuz
Süslemek İçin;
Patates
Sivri biber
Domates
Soğan
Sarımsak
Üzeri İçin;
1 adet limon
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 dal yeşil sarımsak yaprağı
Öncelikle balığı temizleyip ardından bir tavaya koyarak kızartın. O kızarırken diğer tarafta pilavı için, yağı ve salçayı bir tencereye koyarak kavurun. Daha sonra bulguru ekleyip onu da kavurun. Üzerine suyu baharatları ve tuzu ekleyip pilavı pişirin. Piştikten sonra balığın içini yaptığınız pilavla doldurup açılmaması için, kenarlarını kürdanla kapatın. Ardından tepsiyi tereyağı ile yağlayıp balığı ortasına yerleştirin. Sonrasında kenarlarına süslemek icin, patatesi soyup kalan sebzeleri de kabuklarıyla bütün bütün yerleştirin. Daha sonra balığın üzerine tereyağı sürüp fırına vererek, ara ara da yağlayarak pişirin.
Sarımsak yapraklarını ezip, limon suyu ve zeytinyağını da üzerine ekleyip karıştırın. Pişen balığın üzerine bu sosu dökerek servis edin.