1 dakikada Terkib-i Çeşiddiye tarifi

Nursel Ergin, konuğu Tenzile Telli ile birbirinden lezzetli ve farklı Osmanlı Mutfağı tarifleri yapıyor. Tenzile Telli, 15.yüzyılda Osmanlı Mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan “Terkib-i Çeşiddiye”; Fatih Sultan Mehmet’in sofrasının en meşhur yemeklerinden “Kavun Dolması”; 500 yıla yakın geçmişi olan “Fatih Sarması” ve Osmanlı döneminde sarayda en çok sevilen ve padişahların sürekli olarak içtiği, o dönemlerde 40 farklı baharatla yapılan “Demirhindi Şerbeti” yaptı

 

1,5 kilo iri kuzu kuşbaşı et
500 gr yağlı kuzu kıyma
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru erik
1 su bardağı soyulmuş badem
2 tane soyulmuş yarım ay şeklinde doğranmış elma
2 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı süzme bal
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı gül suyu
1 su bardağı sıcak su
Tuz

Öncelikle, bir kase içerisinde, 1 bardak sıcak su, 2 kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı nar eksisi iyice eriyinceye kadar karıştırılarak nar ekşili bal hazırlanır. 
Kuzu kuşbaşı etlerimizi ısıttığımız tencereye alıp mühürleme yaparak,kapağı kapalı olarak, kısık ateşte suyunu ve yağını salması beklenir. Suyunu saldıktan sonra, tencerenin kapağı açılır ve kendi yağında hafifçe kavrulur. Kavrulan ete, hazırlanan tatlı-eksi karışım ve bir miktar tuz eklenir. Kapağı kapatılır, kısık ateşte 35 – 40 dakika kadar pişirilir. Suyunu çekerse, göz kararı su ilave edilebilir. 
Kıymaya tuz eklenerek; yoğrulur ve küçük küçük köfteler hazırlanır. 
Bademler sıcak suya konulur ve 15 dakika bekletildikten sonra kabukları soyularak ikiye ayrılır. Kuru erikler de çekirdekleri ayıklandıktan sonra ikiye bölünür. 
Etler yumuşamaya başlayınca, tencereye önce köfteler ve bademler; kayısı ve erikler eklenir. Tuzu kontrol edilir ve 20 – 25 dakika kadar ağır ağır pişirilir. Kayısılar yumuşayınca, elmalar soyulur ve yarım ay biçiminde, orta kalınlıkta doğranarak yemeğe katılır. Kapağı kapalı olarak, çok hafif ateşte, arada bir suyu kontrol edilerek ve etler ile meyveler yumuşacık olana dek yaklaşık 20 dakika daha pişirilmeye devam edilir. Ateşten almadan önce, yemeğin suyunu koyulaştırmak için bir tatlı kasığı nişasta, bal, biraz gül suyu ile eritilerek tencereye dökülür. Bir iki dakika daha piştikten sonra ocağı kapatabilirsiniz. Afiyet olsun.