Ekşi Aşı

Ekşi Aşı;


1 adet kuru soğan

1 adet havuç

1 adet ayva

1 su bardağı domates sosu

1 yemek kaşığı biber salçası

4 diş sarımsak

3 yemek kaşığı nar ekşisi

1 tatlı kaşığı toz şeker, Tuz


Köftesi için;
2 su bardağı ince bulgur

1 yumurta

250 gr çiğ köftelik dana kıyma

1 yemek kaşığı biber salçası

2 su bardağı un

Kimyon, Tuz
İç harcı için;
400 gr dana kıyma

2 adet kuru soğan

Bir tutam maydanoz

Tuz, Karabiber


Üzeri için;
Zeytinyağı, Kuru nane


Yapılışı:
İç harcı için; Rendelenmiş soğanları ve kıymaları kavurun. Tuz, karabiber atın. Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydonoz ekleyip, soğumaya bırakın. Oruk köftelerinin dış yüzünü yoğurmak için bir tepsiye ince bulgur konur. Tepsiye  iki su bardağı ılık dökülür ve kısa bir süre bekletin. Tuz, kimyon ekleyip ovun. Salça, un , yumurta, kıyma ilave edip yoğurun. Harçtan koparılan parçalardan ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Suyla ıslatılan elde köfte işaret parmağıyla  çevire çevire oyulur. İç harcımızı içine koyalım. Oruklar avuç içinde kavranarak  tepesinden kapatılır.
Çorbası için; Bir çay bardağı sıvı yağ eklenen tencereye soğan ve domates sosu eklenip kavurulur. Havuç ve sarımsak, ince dilimlenmiş ayva, salça ve sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra nar ekşisi, şeker ve tuz ilave edip köftelerimizi tencereye atalım. Pişen ekşi aşı derin bir kaseye konulup üzerine zeytinyağı ve kuru nane gezdirip servis edilir.