Balkabağı Pastası

Mutfağı’nın bugünkü konuğu Merve Göknar oldu. Merve Göknar, Mersin mutfağına özgü “Sini Köfte”, “Biberli Ekmek”, “Balkabağı Pastası”, “Humus” yaptı 

 

BALKABAĞI PASTASI 
 

 

MALZEMELER

Yarım kilo balkabağı 
1 su bardağı toz şeker 
1 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın 
1 tatlı kaşığı tarçın 
1 su bardağı ceviz 
 

 

PANDİSPANYASI İÇİN:
 

 

4 adet yumurta 
3 kahve fincanı toz şeker 
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu 
3 kahve fincanı un 
 

 

KREMASI İÇİN:
 

 

2,5 su bardağı süt 
5 adet yumurtanın sarısı 
2 yemek kaşığı toz şeker 
1 yemek kaşığı nişasta 
1 paket vanilya 
1 yemek kaşığı tereyağı 
 

 

DANTEL KURABİYE İÇİN:
 

 

1,5 yemek kaşığı şeker 
1 yemek kaşığı tereyağı 
2 tatlı kaşığı bal
2 yemek kaşığı un

 

Pandispanyası için oda sıcaklığındaki yumurtalarla toz şeker köpürene kadar çırpılır. İçine kabartma tozu, vanilya ve unu katılarak karıştırılır. Kek karışımı içine fırın kağıdı döşenmiş kelepçeli kek kalıbına dökülür. 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir. Balkabakları dilimlenerek tencereye alınır. Üzerine toz şeker, su, çubuk tarçın konulup yumuşayana kadar pişirilir. Krema için yumurta sarıları ve şeker çırpılır. İçine nişasta konulup tekrar çırpılır. Bu karışımın içine ılık süt dökülür ve tencereye alınır. Ocağın altı açılıp karıştırılarak pişirilir. İçine tereyağı ve vanilya koyularak altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Pişen kabaklar içinden çubuk tarçın çıkartılarak rondodan geçirilir. Dantel kurabiye için bir tencereye şeker, tereyağı, bal ve un alınır ve karıştırılarak pişirilir. Bu karışım yağlı kaşıt serilmiş fırın tepsisine kaşık kaşık koyularak 160 dereceye ayarlanmış fırında 10-15 dakika pişirilir. Pişen ve soğuyan kek ikiye bölünür. Krema kekin arasına sürülür. Kremanın üzerine, içine dövülmüş ceviz konulan kabak püresi yayılır. Kekin diğer yarısı üzerine kapanır. Kabak püresinin geri kalanıyla pasta kaplanır. Pasta dantel kurabiyelerle süslendikten sonra buzdolabında birkaç saat dinlendirilir ve servis edilir.