Bir ekran fenomeni: Çukur

Güncelleme: 10 Haziran 2018 Pazar, 10:34:39

‘Çukur’un yarın akşam Tohum Otizm Vakfı yararına Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek ‘Sezon Finali Galası’ öncesi dolu dolu geçen sezonu mercek altına alıp ‘Çukur’u fenomen kılan unsurları derledik.

Milyonlar ‘Mihriban’a ağladı

‘Çukur'un 7’nci bölüm final sahnesinde Vartolu’nun ‘mihriban’ türküsünü duymasıyla birlikte duygularına yenilip kontrolünü kaybettiği an, dizinin unutulmazları arasına girdi. Sosyal medyada da çok konuşulan sahne ölümsüz türkü ‘mihriban’ı yeniden gündeme getirirken Youtube’da sadece 3 günde 2 milyon, Instagram’da ise 1 milyon kez izlenerek toplamda 3 milyon görüntülenmeye ulaştı.

 

"Çukur'da aşk başkadır"

Yamaç ile Sena’nın yolları beklenmedik bir anda hızla kesişmişti. “İlk görüşte aşk” tanımı onlarla vücut buldu. ‘Çukur’un ilk bölümünde Yamaç ile Sena’nın nikâh törenine ev sahipliği yapan Paris sahneleri, izleyicileri de büyüledi. Eyfel Kulesi’nin etrafında yapılan çekimler sırasında Aras Bulut İynemli ve Dilan Çiçek Deniz, orada yaşayan Türklerin ilgi odağı oldu. 

Kahraman’ın şoke edici ölümü

Mustafa Üstündağ’ın hayat verdiği, İdris Koçovalı’nın oğullarından Kahraman karakterinin ilk bölümdeki ani ölümü ekran başındakileri derinden sarstı. Üstündağ, oyunculuğuyla büyük beğeni topladı ve Kahraman’ın ölümü sosyal medyada da uzun süre konuşuldu.

Ercan Kesal’ın hayat verdiği İdris’in Kahraman’ı son kez görüp yıkadığı sahnede aynı zamanda onu küçükken yıkadığı flashback anlarının gösterilmesi izleyicileri gözyaşlarına boğdu.

 

Bir anti-kahraman: VARTOLU

Simsiyah giyinse bile hep bir kırmızı detaya sahip olan Vartolu, Çukur’u ele geçirmek ve Koçovalıları yok etmek için harekete geçse de sağ kolu Medet’le olan konuşmaları, Saadet’e olan aşkı, geçmişten kalan ve kapanmayan yarasıyla ‘Çukur’ izleyicileri için yılın fenomen dizi karakterine dönüştü. Bu da onu ekranların en çok konuşulan “anti-kahraman”ı yaptı.

 

Dövme dizinin sembolü oldu

Dikey olarak yerleştirilmiş büyük ve küçük işareti, ortasında üç nokta… Bu sembol, dizinin başlamasıyla birlikte büyük bir sembole dönüştü. Hatta ‘Çukur’un takipçileri büyük bez bir afişe bu dövmeyi sprey boyayla çizerek o afişi Karaköy’de bir binanın dışına astı. idris Koçovalı’dan (Ercan Kesal) duyduğumuz “Çukur’u istanbul’da sanırlar ama bilmezler istanbul Çukur’dadır” sözü bu dövmenin önce istanbul, sonra Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasıyla gerçek oldu.

Çatıdaki çocuklar...

Çukur Mahallesi’nin çatılarından atlayarak Koçovalı Ailesi’ne haber uçuran Çukur çocukları izleyiciyi derinden etkiledi. Bu, dizinin aksiyon yönetmeni ve Kemal’i uğur Yıldıran’ın imzasını taşıyan aksiyon sahnelerinin başlangıcı oldu. Yamaç’ın dövüş sahneleri ‘Çukur’u farklı kıldı.

Şarkıları listelerin zirvesinde

Eypio’nun ‘Gömün Beni Çukura’ adlı şarkısıyla başladı her şey. Dillere pelesenk olan şarkı, ‘Çukur’un marşına dönüştü adeta. allame’nin ‘Kısır Döngüsü’, Ceylan Ertem’in ‘zalım’ yorumu, Cem adrian’dan ‘Öf Öf’, Gazapizm ve Cem adrian’ın ‘Kalbim Çukurda’sı, no: 1 ve melek mosso’dan ‘Hiç Işık Yok’ da ‘Gömün Beni Çukura’ şarkısının ardından ‘Çukur’un fenomen şarkıları arasına adını yazdırdı. Rap kültürü de ‘Çukur’un önemli parçalarından birine dönüştü.

 

Bu hayatın heyecanı yok

Gazapizm’in ‘Heyecanı Yok’u sadece ‘Çukur’ izleyicilerinin değil, oyuncularının da dillerine pelesenk oldu. Hatta Yamaç’ın (aras Bulut iynemli), ormanın derinliklerinde Elvis’in (Saygın Soysal) karşısına son mücadele için çıkarken bu şarkı eşliğinde dans etmesi dizinin unutulmaz anlarından biri oldu.

Çukur Türkiye'nin dört bir yanında

Çukur sadece fenomen bir dizi olmadı, aynı zamanda sokak kültürünün bir parçası da oldu.Türkiye'nin dört bir yanında açılan, hatta Kıbrıs'a kadar yayılan Çukur Cafe'ler dizinin etkileyiciliği bir kez daha gösterdi. Çukur Cafe'lerin yanında Çukur sembolünün ünü dedünyanın birçok ülkesine yayılarak sokak duvarlarına çizildi.

‘Çukur evimiz Sultan anamız’

Duayen oyuncu Perihan Savaş, Koçovalı Ailesi’nin annesi Sultan ile yıllar sonra ekranlara geri döndü. “uzun süre beklememe değen çok özel bir proje oldu. Böyle bir oyuncu kadrosu az bulunur” diyen Savaş’ın canlandırdığı Sultan, “Çukur evimiz, Sultan anamız” sloganlarıyla sezonun çok konuşulan karakterlerinden oldu.

Diva, ilk defa bir diziye konuk oldu

Çukur henüz ilk bölümünden uzun yıllar konuşulacak büyük bir ‘ilk’e imza attı. Türk sanat müziğinin Diva’sı Bülent Ersoy, ‘Çukur’ ile ilk defa bir diziye konuk oldu. Dizide kendisini canlandıran sanatçı, idris Koçovalı’yı kırmayarak ona özel bir şarkı söyledi. Diva, eşsiz yorumu ve oyunculuğuyla izleyicileri büyüledi.

ÇUKUR OTİZMİN FARKINDA

GEÇEN yıl ‘Minik Kalpler İçerde’ projesine imza atan SHOW TV ve Ay Yapım, bu sene “Çukur otizmin farkında” dedi. Rıza Kocaoğlu, Kubilay Aka, İlayda Alişan, Ece Yaşar, Dilan Çiçek Deniz, Erkan Kolçak Köstendil ve son olarak Aras Bulut İynemli, Tohum Otizm Vakfı’nın okulunda otizmli çocukları ziyaret edip onlarla çok keyifli anlar geçirdi. Bu unutulmaz anlarla birlikte dizinin oyuncularıyla çekilen videolar da otizm konusundaki bilinçliliğin artmasını destekledi. ‘Çukur’, yarın akşam bu işbirliğini bir adım ileri taşıyarak Haliç Kongre Merkezi’nde muhteşem bir ‘Sezon Finali Gala Gecesi’ne ev sahipliği yapacak. Biletlerinin satışı Biletix’te devam eden gecede izleyiciler, sezon finalini oyuncularla birlikte izleme şansı yakalayacak. ‘Çukur’un unutulmaz şarkılarını söyleyen müzisyenler de sahneye çıkarak konser verecek. Biletlerden elde edilen gelirin tamamının Tohum Otizm Vakfı’na aktarılacağı geceye bilet alarak katılma şansınız hâlâ var!

HT Magazin