Tokat Yaprak Sarma

Nursel'in Evi'nde Ramazan'da yöresel yemeklerden "Tokat Yaprak Sarma" tarifi verildi

 

Malzemeler;

1 kg taze yaprak

1 adet limon

İç Harcı için;

1,5 su bardağı pirinç

1 su bardağı bulgur 

2 adet kuru soğan 

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası 

Yarım su bardağı sıvıyağ 

Yarım demet maydanoz 

Yarım demet dereotu 

Yarım su bardağı su 

Kimyon

Karabiber 

Pulbiber 

Nane 

Tuz 

Sosu İçin;

 1 tatlı kaşığı domates salçası 

1 tatlı kaşığı biber salçası 

1 çay bardağı zeytinyağı 

1 su bardağı su

Yaprakları kaynar suda rengi değişene kadar tutun, süzün ve soğumaya bırakın. İç Harcı için; zeytinyağı ekleyip ısıttığınız tencerenizde sırasıyla küçük küçük doğradığınız soğanları, domates-biber salçasını, yıkanmış pirinç, bulgur, su, kimyon, karabiber, pulbiber, tuz , nane ekleyip pişirin. İncecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
Yaprakların damarlı kısmı üste gelicek tezgahınıza koyun ve iç harcı koyup incecik sarın. Tencerenize dizin. Ayrı bir kaba zeytinyağı, biber ve domates salçası, su ekleyip karıştırın ve sosunuzu sarmaların üzerine gezdirin. Limon dilimlerini dizin. Ağırlık koyup tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.