Antakya Mutfağı'ndan "Oruk" tarifi

ORUK

MALZEMELER

İÇİ İÇİN:
400 gram kara et yağsız dana kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı 
5 adet kuru soğan 
5 adet yeşil biber 
1 su bardağı ceviz 
1 demet maydanoz 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 

DIŞI İÇİN:
400 gram kara et
3 su bardağı ince bulgur 
1 tatlı kaşığı kişniş 
1 tatlı kaşığı fesleğen 
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz 
Su
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvıyağ 
SÜSLEMEK İÇİN:
Bir tutam maydanoz

İçini hazırlamak için kıyma kavrulur. İçine tereyağı, rondodan geçirilmiş soğan ve biber katılıp kavurmaya devam edilir. 

Ceviz de rondodan geçirilir. Tavadaki kıymaya ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenip ocaktan alınır. İç harç soğuduktan sonra içine ince kıyılmış maydanozu ve cevizi ilave edilir. 

Dışı için kıyma, bulgur, fesleğen dövülmüş kişniş, kimyon, karabiber ve ıslanacak kadar sıcak su bir araya getirilip yoğurulur. 

Karışım 2 kere kıyma makinesinden geçirilir. 

Dış harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparılır ve dış kenarları incecik kalana kadar içleri elle oyulur.

İçine kıymalı iç harç koyulur ve uzunlamasına şekli verilerek kapatılır.

Oruklar sıvıyağda kızartıldıktan sonra maydanozla süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun.