Topalak Çorbası Tarifi

Nursel Ergin, konuğu Tülay Karataş ile “Topalak Çorbası” ve “Gören Beğendi” yaptı

 

Köftesi için;

1 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
Nane
Karabiber
Tuz

Çorbası için;

1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

Köftesi için; Bulguru kaynar suda 20 dakika şişirelim. Bulgur şişince diğer malzemeleri (un, biber salçası, domates salçası, yumurta, karabiber, tuz, nane) ekleyip yoğuralım. Hafif yapışkan bir hamur elde edelim. Sert olursa bir-iki kaşık su ilave edilebilir.
Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım ve un serpilmiş tepsiye dizelim. Tepsiye 1-2 kaşık un serpmemiz yeterli oluyor. Tüm malzemeleri bu şekilde yuvarladıktan sonra çorbanın suyunu hazırlayalım.
Tencereye biraz sıvıyağ ince doğranmış kuru soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavuralım. Domates salçası ve biber salçasını ekleyip biraz kavurduktan sonra suyu ve tuzunu ayarlayıp kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başlayan çorbaya hazırladığımız köfteleri atalım. 10 dakika kaynattıktan sonra haşlanmış mercimek ve nohutları ekleyelim. Kapağını kapatıp orta ısıda pişmeye bırakalım. Son olarak üzerine tereyağında kızartılmış nane ve pulbiber gezdirebilir veya yakmadan kuru olarak ekebilirsiniz. Afiyet olsun.