Laz Böreği

Nursel Ergin bugün, Mehpare Kaldırım ile Ramazan’a özel olarak laz böreği tarifinin yapımını gösteriyor.

 

Malzemeler;

Hamuru İçin;

 1 çay bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt 

1 çay bardağı sıvıyağ 

1 paket kabartma tozu 

1 yumurta 

Bir tutam tuz

Aldığı kadar un 

Muhallebisi için; 

1 litre süt3

yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı nişasta 

1 yumurta 

1 su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı tereyağı 

1 paket vanilya 

Karabiber 

Üzeri için;

3 yemek kaşığı tereyağı 

Yarım çay bardağı sıvıyağ 

Hamurları açmak İçin; 

1 su bardağı un

1 su bardağı nişasta 

Şerbeti için; 

1,5 su bardağı su

Tatlının şerbeti için; su ve toz şekeri derin bir tencerede, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekledikten sonra soğuması için ocaktan alın.
Tatlının muhallebisi için; süt, yumurta, un, nişastası, toz şekeri bir tencereye alın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırdığınız muhallebiyi, orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
Ocaktan aldıktan sonra tereyağı, vanilya ve karabiber ekleyip bir mikser ya da el blenderı yardımıyla karıştırın.

Süt, yoğurt, yumurta, sıvı yağ, kabartma tozu, tuz ve aldığı kadar unla birlikte kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamur bezelere ayırılır (çift sayıda beze çıkartalım, biz 18 beze hazırladık) Bezeler nişasta ve un karışımı ile açılıp üst üste konur. 9 beze tek seferde tepsi büyüklüğünde açılır. Diğer taraftan tereyağ- sıvıyağ karışımı hazırlayın. Yağladığımız tepsimize hamuru serip üzerine hazırladığınız muhallebiyi serin. Diğer 9 bezeden de tepsi büyüklüğünde açın ve muhallebilerin üzerine serin. Laz böreği hamurunuzu dilimleyin. Her dilimin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ-sıvıyağ karışımı gelecek şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcağı giden tatlınıza soğuk şerbeti üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.