Ekmek Dolması Tarifi

Büyük boy somon ekmeği alıp, ekmeğin üzerinden kapak biçiminde bir parçayı kesip, kapağı ayırın. Ekmek bir gün önceden alınmış olursa daha iyi olur. Çünkü taze ekmeğin içini çıkartmak zor olur. Biraz bayatlamış ekmeğin içini ufalayarak boşaltmak daha kolay olur. Ekmeğin içini elinizle oyarak tamamen boşaltın. Ekmek içlerini kenara ayırın. 2 tane büyük boy kuru soğanı soyun ve çok ince ince kıyın. Kıyılmış soğanları ve 1 çay kaşığı tuzu tencereye atıp, soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Sonra üzerine kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu çekip kavruluncaya kadar pişirin. Bu arada ekmek içlerinizi, dövülmüş ceviz içini, domates salçasını, karabiberi ve kırmızı pul biberi de içine ilave edin ve iyice karıştırıp ocağı kapatın. 1 demet maydanozu ince ince doğrayın ve kıymaya ekleyin.
Hazırladığınız bu iç harcını içini boşalttığımız ekmeğin içine iyice doldurun ve ekmeğin kapağını kapatın. Eritilmiş tereyağı ile ekmeğin her tarafını güzelce yağlayın.Büyük geniş bir tencerenin içine su koyup, tencerenin içine düşmeyip, tam üstünde kalacak büyüklükte bir tel süzgeci tencerenin üzerine yerleştirin ve ekmeği süzgecin üzerine oturtun. Buharlama yöntemiyle yaklaşık yarım saat suyu çekene kadar pişirin. Evde tencerenin çapına uygun süzgeç yoksa, tencereye koyduğunuz suyun miktarını azaltın, tencerenin dibine 2 tane çatal koyup ekmeği bu çatalların üstüne oturtun ve pişirin. Pişme süresinin sonunda ekmek dolmasını fırın tepsisine alın ve 200 derece fırında 5-10 dakika kızarmasını bekleyin. Afiyet olsun.