• Anasayfa /
  • Taksit sayısına sınırlama doğru mu?

Taksit sayısına sınırlama doğru mu?

Güncelleme: 11 Ekim 2013 Cuma, 12:27:32

Hükümet kredi kartına taksit sayısını sınırlamaya hazırlanıyor. Bunun tüketiciyi nasıl etkileyeceğini ilgililere sorduk

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açığın kapatılmasına engel faktörlerden biri olan otomobil, beyaz eşya, cep telefonu gibi harcamalarda taksit sayısına sınırlama getirileceğini açıkladı. Babacan eylül sonu itibarıyla vatandaşın toplam 82 milyar lira kredi kartı borcu bulunduğunu, bunun 48 milyarlık bölümünün sadece taksitli satış borcu olduğunu belirterek "Akaryakıt ve gıdada getirdiğimiz taksit yasağı yeni dönemde diğer alanlara yayılacak. Bu konudaki çalışma üç dört haftaya netleşecek" dedi. Taksit sayısına sınırlamanın tüketiciyi nasıl etkileyeceğini sektör temsilcilerine sorduk.

'Türkiye gerçeklerindedoğru bir karar'
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir:

Ekonomik olaylara bu tip müdahalelere aslında prensip olarak karşıyım ancak ülkemizde son dönemde kantarın topuzu kaçtı. Bankacılık sektörü tüm kaynaklarını daha kârlı gördüğü ve riski dağıtabildiği tüketici kredilerine yöneltti. Tüketiciiçin de ihtiyaçlar sınırsız. İmkânı varsa gelecek gelirlerini harcıyor. Ülkemizde maalesef eğitim seviyesi düşük olduğu için reklam ve pazarlamayla sunulan fırsatlara çabuk kanma oluyor. Kredi kartımağdurlarından bahsediliyor. Aslında mağdurluk yok. Her hatanın bir bedeli vardır. Sanayici açısından kararın iki yönü var. Birincisi biz yaptığımız ürünü satmak isteriz ve bu karar satışlarımızı azaltacaktır. Diğer yanda ise borca batan çalışanlarımız var.Tazminatını alıp borç ödemek isteyen var. Bunun yanında maaşına tedbir gelmesin diye kayıtdışı çalışmakisteyenler de oluyor. Genel ekonomi açısından bakıldığında ise cari açığımızı düşürmemiz gerekiyor. Bunun için ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Bu nedenle selektif olarak lüks tüketimi azaltacak bu kararın cari açığa etkisi olumlu olabilir. Bankalar kararın arkasından dolanmazsa kaynaklar tüketimden üretimek aydırılabilir. Yani dediğim gibi aslında müdahalelere karşı olmama rağmen bu karar Türkiye gerçekleri düşünüldüğünde doğrudur.

'Sert hamleler sektörü zora sokar'
İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş:

Kredi kartlarındaki taksitlere gelecek sınırlandırmanın hangi boyutta olacağını bilmiyoruz. Şu anda giyim perakende sektöründe 8 taksit uygulaması var. Bizimde firma olarak tercihimiz satılan ürünün taksitinin kullanım süresi boyunca bitirilmesi ama sistem böyle işliyor. Getirilecek sert bir sınırlama sektörü daraltır. 6 taksit ideal olabilir. İlk başta çok sert bir geçiştense kademeli sınırlama yapılabilir. 1. sezon 7’ye,ikinci sezon 5’egibi olursa, tüketici de yavaş yavaş adapte olacaktır. Tüketiciler sahip olmadıkları parayla alışveriş yapmaya alıştı. Sektörde ciddi bir rekabet var. Sert hamleler sektörü sıkıntıya sokar. Taksit sınırlandırmasıyla tüketicilere bir anda çokkart yükü binebilir.

'Taksitli alışveriş yapan50 milyon kart kapanır'
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) hazırlanan yönetmelik kapsamında kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için aylık ortalama net gelirin 2 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 4 katını aşamıyor. Şu an kullanımda olan 57 milyon kredi kartıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 57 milyon karttan 50 milyonu, bu limit uygulaması yürürlüğe girdiği andan itibaren kullanıma kapanmak durumunda kalacaktır. Çünkü insanlar taksitli alışveriş yaptılar, gelir belgeleri sorgulanmadan kendilerine yüksek limitler tanındı.

'Tüketici elektroniği etkilenmez'
Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun:

Perakende alanında özellikle deteknoloji ve tüketici elektroniği özelindeki alışverişlere taksit sınırlaması gelse bile tüketici ve sektör bundan etkilenmeyecektir. Çünkü artık cep telefonu, televizyon ve bilgisayar gibi ürünleri kapsayan tüketici elektroniği ve teknoloji ürünleri lüks ürün olarak değerlendirilmiyor. Dolayısıyla bu alanda bir daralma olmayacaktır. Türkiye’de, e-ticaret sitelerinin yer aldığı elektronik perakende her yıl ortalama yüzde 50 civarında büyüyor. Taksit sayısı 6’yada indirilse, bu büyüme oranı yakalanır. Sonuçta, kredi kartına yapılan taksit sayısı sınırlandırılırsa, belki geleneksel perakende kanalları bundan etkilenebilir ama internet her zaman daha avantajlı kampanyalarla tüketiciyi çekmeye devam edecektir.